Final Exam @ SIRIM

Aku ingat aku dh xkan tulis & ingat lg word ni: 'EXAM'.. Tp memandangkan aku akan ada exam hari Selasa depan, so kenala fikir jugak.. huhu.. So, raya tahun ni xberapa nak enjoy sgt sbnrnye.. Walaupun bergembira tp hati aku asyik memikirkan jugak sbnrnye pasal exam ni.. Kalau mcm exam kt U tu aku xberapa nak kisah sgt sbb aku mmg selalu study last minit.. hehe.. Tp exam kali mmg banyak giler nak kena revise balik.. Bayangkan je la topik yg kitorg bljr dlm masa 2 bulan tu dh la byk pahtu exam sekali harung.. Sampaikan aku xtau nak start yg mana dulu.. Punyela kelam kabut & serabutnye kepala otak aku ni..


Basically, axam ni ade 2 paper.. Paper yg pertama tu kite kena wat HACCP manual which is bg aku mmg susah.. Sbb assignment & kerja berkumpulan yg lecturer tu bg pn kitorg rase ssh nak wat & mmg pening la.. Tu byk kepala tu.. Aku xdapat bygkan bile exam nanti aku kena buat the whole things.. huhu.. Lecturer tu siap ckp xde pn student dia yg pass.. Semuanye fail sbb soklan yg dia wat mmg susah.. Dlm HACCP manual tu besenye mesti ade company profile, plant layout je de 6 jenis, pahtu kena wat hazard analysis tuk raw materials & process step yg sgt details, process flow diagram yg complicated, pahtu kena determine CCP & wat worksheetnye sekali, then HACCP plan summary, & akhir sekali kena wat correction action.. Banyak kan? Paper ni dia bg mase 3 jam stgh rasenye..


Paper 2 plak pasal GMP, internal audit & food analysis which agak complicated & susah.. Byk jugak scientific terms nak kena ingat.. huhu.. Paper ni makan mase 1 jam 1/2 kalau tak silap.. Paper yg ni de soklan objektive, short esei & problem solving.. Nak kena jawab hati2 jugak.. So, overall exam ni 1 hari.. Mesti pening giler kepala aku nanti..


Akhir kata, doakanla semoga aku leh jawab soklan dgn tenang & mudah ye.. hehe Daa~
Category: 1 comments

1 comments:

Nur Adibah said...

Mak ai!!Complicated nye exam ko..Aku plak yg takut..huhu..BTW, gud luck la ek!!!Hehe..Ala, ko bole nye. Ko kan bijak bistari..hehe..Weh, bgs ni certificate yg ko amik. Ko bole jd auditor nnt n bole keje ngan consultant. Sesuai r keje ni dgn pompuan. Cousin ak pn da suggestkn supaye ak amik short course mcm ni. So, kt ade specialisation..Org senang nak hire kt.