Cyclemys dentata

Cyclemys dentata... Macam mana nak menyebutnye pun aku tak reti.. Cyclemys dentata ni adalah nama saintifik untuk kura-kura jenis asian spesies atau nama melayunye kura-kura daun.. Semua jenis kura-kura plak adalah dari kumpulan testudinidae.. Ha berbelit lidah korang nak menyebutnye.. hahaha! Kura-kura ni boleh hidup menjangkau plus minus 200 tahun.. Kalau tak silap aku la..

Apasal pulak yang aku excited nak cerita pasal kura-kura ni? Bukan apa, dah hampir 4 bulan lebih aku menjaga kura-kura ni.. Sebenarnya kura-kura ni bukanlah aku punye.. Asalnye kawan kepada adik aku punye.. Ni birthday present dia.. Bila time cuti sem, nak bawak balik umah kan susah.. Jadi, adik aku la yg kene bawak balik.. So, sekarang tak pasal-pasal dah jadi tanggungjawab aku plak yg menjaga inche kura-kura ni.. huhu.. Nak tengok inche kura-kura? OK, silalah tgk gambar di bawah ini..



Aku jaga dengan penuh kasih sayang tau.. Setiap hari, 2 kali aku mandikan dia.. Maksud mandi di sini, aku cuci aquarium dia, kayu, batu-batu, & kura-kuranye sekali.. Aku siap berus lagi cengkerang & kuku diorg untuk menghilangkan & menanggalkan segala lumut-lumut & kotoran degil menggunakan berus gigi.. Bukan berus gigi aku tau, tapi berus gigi khas utk kura-kura.. Kalau nak buat dajal letak kat tmpt berus-berus gigi adik-adik aku pun boleh jugak... hahaha! (Tak baik aniaya org k) Kalau sehari terlupa je nak mandikan or terlambat mandi ke, habis bilik aku bau lumut.. That's why diorg ni kene mandi 2 kali sehari.. Malu la sesape yg tak mandi 2 kali sehari tu ye coz kura-kura ni pun mandi 2 kali sehari.. haha..

Alrite, mandi time!!!!!!



Kura-kura angah ni paling senang aku nak mandikan.. Dia senyap je tak macam yg lain.. Suka tolak-tolak berus masa aku mandikan diorg..



Dari segi nutrisi diorg ni tak susah sgt sebab aku bagi dia makan pellet khas utk kura-kura.. Tapi, kalau dah kehabisan pellet or kalau aku tinggalkan rumah dalam sehari dua, aku akan bagi diorang ni makan sayur sawi.. kubis-kubis ni diorg tak suka ok.. Mengade.. Kura-kura pun pandai memilih makanan, cait..

Walau apapun, kura-kura ni peneman aku.. Paling aku tak leh lupa bila aku sengaja tak mo isi air dalam aquarium diorg ni sebab nak elak bau lumut.. Alih2, diorg ni buat bising tahap tak hengat.. Tak reti duduk diam.. Panjat sana sini pahtu golek sana golek sini.. Aduyai.. macam-macam.. Lepas isi je air, terus diam..

Cerita pasal kura-kura ni tetiba aku teringat kartun yg aku suka sgt tgk masa zaman kecik-kecik dulu.. Teenage Mutant Ninja Turtle (TMNT).. Dah tahap die hard fan kot.. haha.. Ni pasal terpengaruh ngan abang aku la ni.. Dia suka sangat tengok, so secara tak langsung aku pun suka giler tengok kartun ni.. Kalau tak pun, aku & abang aku suka main game yg guna tape lg masa tu.. Yela, zaman tu PS1 pun xde lagi.. Sukanye bila teringat balik zaman-zaman kecik-kecik dulu..





Seingat aku la, 4 ekor turtles ni asalnye termakan satu sisa buangan toksid sbb tu diorg ni jadi mutant.. And then Master Splinter (rat sensei) ni jumpa diorg.. So, sensei ni train diorg semua untuk jadi ninja yg hebat.. Org jahat yg suka buat kacau ni dipanggil Shredder bersama lab assistant nyer yg bernama April O'Neil..

Characters dalam TMNT ni ada nama diorg tersendiri.. Yang sulung merangkap ketua ni nama dia Leonardo.. tapi bukan Leonardo dicaprio ok.. Dia dinamakan sempena nama Leonardo di vinci.. Mask warna biru & senjata yg dia guna dipanggil katana atau pun samurai.. Abang aku suka karakter ni sbb dia pandai main samurai & bersifat ketua.. Cait, poyo je abang aku nih..



Kedua nama dia Michelangelo.. Seperti sedia maklum ninja-ninja ni semua suka sgt makan pizza, especially Michelangelo.. Suka melawak & suka makan.. Mask warna oren & senjata dia nama nunchaku..



Ketiga nama dia Donatello.. Mask warna purple & guna senjata jenis bojutsu or bamboo stick.. Dia ni jenis malas nak layan.. Byk buat hal sendiri..



Last sekali Raphael.. Mask warna merah & guna senjata jenis sai.. Dia ni sarcastic sikit.. Pahtu jenis yg agak degil..



Dalam byk2 karakter ni, aku suka donatello.. Dulu alasannye sebab aku suka purple.. haha..

Sekarang kartun ni dah di'up grad'kan.. Sekarang main kartun 3D je.. Dulu ada jugak keluar versi org punye.. Org yg memakai kostum TMNT.. Aku tak ingat apa tajuk dia.. Tapi mmg best.. Ada lagi tapenya aku simpan..

Whoo.. whoo..aku dah melalut sampai ke TMNT dah ni.. Kalau nak citer pasal zaman kecik-kecik tak habis pulak karang.. Ok dokie, sampai sini je dulu k.. Bersambung di lain masa.. (^_^)
Category: 4 comments

4 comments:

Ir A.Aziz said...

Bapak rajen giler ko mandikan dia? Dua kali sehari plak tuh! Nih bukan tuntung ker?

Najla Shuhud said...

Tuntung? Tak tau la plak.. Tapi ni mmg kura-kura la... Terpaksa rajin wei.. Kalau tak nanti berbau.. huhu~

raji said...

weh la, alang2 ko dah jaga kura2, mandikan dia sume, meh tolong jaga penyu aku. aku ade 2 ekor penyu belimbing, sekor kura2 gergasi galapagos.

jangan lupa lawat blog best tu.hehe

Najla Shuhud said...

Ye ke Razi? Blah la ko.. Aku tak caye.. Ni mesti auta neh..