Rentetan rasa terhina & dihina

Hari ni adalah hari kedua audit.. Malam tadi mmg aku dh cuba lupakan pasal kejadian semalam & byk kali motivate diri aku sendiri untuk jd yg lebih baik.. Thanks kawan2 yg bg semangat time aku sgt down semalam.. Tapi kusangkakan panas hingga ke petang rupanye hujan lebat ribut taufan dah melanda bukan di tgh hari tp di pagi hari.. huhu


Aku try wat biasa hari ni.. Mula nak semangat balik & try pekakkan telinga whatever yg dia bakal cakap tuk hari ni & kalau boleh xmo tgk muka dia & wat2 busy nak siapkan asgmnt aku.. (haha, kononnye la).. Tp seperti yg dijangkakan dia uji aku sekali lagi.. Tp masa ni En.Hadi dah sengsara nak jawab soklan dia.. Dia tetiba tanye aku lg pasal content dalam Certificate of Analysis (CoA).. So aku jawabla apa yg aku tau.. Dia punyela x setuju ng jawapan aku tu.. Eiiiii, tansionnye aku ng org tua ni.. Then dia ckp dgn nada menyindir, "ye la, org tu belajar 4 bulan tp xtau apa" "to be frank, you learn nothing from the training" kali ni gaya dia ckp mmg dgn gaya yg menyampah.. Muka aku mmg terus berubah & En.Hadi terkedu..


Aku yg sgt geram terus turun ke bhg production kat tingkat bawah untuk tenangkan fikiran kejap.. Then jumpa si Mida & Faizal yg tgh buat keja.. Aku pn gi la meluahkan perasaan aku.. Dgn tak semena-mena air mata aku berjujuran akhirnye.. Aku pn xtau nape.. Mungkin geram sgt ng Mr.W tu.. Wat malu je nagis depan diorg.. Tp nak wat mcm mn nak di tahan2 pn hati aku jugak yg sakit.. huhu~ Malunye..


Selepas dr tu aku dah xmo naik lg.. Aku rasa Mr.W tu mcm nak mangaudit aku bukannye nak audit company ni.. En.Hadi & En.Ashok pn tgh sibuk berbincang so aku xdela nak interrupt kat dlm meeting room tu.. Aku pn tolong wat sealing.. Dr aku asyik fail je wat sealing tu terus jadi cantek je aku wat.. haha.. En. Hadi pn sampai dua tiga kali turun cari aku sbb pelik nape aku xmo naik semula.. Lepas habis je perbincangan diorg, En.Hadi pn panggil aku & bermulala sesi luah perasaan (ceh,macam apa je kan) En.Hadi ckp, dia pon geram gak ng Mr.W tu.. Sbb segala explanation yg En.hadi nak sampaikan Mr.W tu mcm xnak dgr.. Kesian En.Hadi.. En.Hadi pn try pujuk aku & bg nasihat2 dia yg mcm bese tu la.. Sbnrnye, aku bukanla nak mengada-ngada mintak di pujuk & sebagainye.. Cumanye, dalam situasi tu aku mmg xtau nak bertindak mcm mn.. Aku geram & rasa nak balas balik tp aku respect dia sbg org senior.. aku mmg x tahan bile dia asyik2 nak menghina aku.. cukupla dia dh cakap semalam.. Hari ni, kata2 dia tu bg aku mmg dah melampau.. apa hak dia nak hina aku mcm tu? aku pn dalam proses nak bljr.. dia x sepatutnye ckp mcm tu.. Apa la salahnye kalau aku salah ckp tu dia cuba betulkan dgn cara yg profesional.. Aku dapat rasa mslh sbnrnye ialah isu perkauman.. (Dah la xde gigi, karang aku bg penumbuk sebiji terus xde gigi langsung baru tau.. Ceh, macamla berani aku nak mcm tu kan.. haha..)


So skrg aku cuba nak motivate diri aku sendiri.. Jgn amik kisah sgt apa yg Mr.W tu ckp.. Dia sbnrnye xtau apa yg aku dah bljr.. Kalau dia fikir aku xdpt ilmu or xde ilmu langsung, sebenarnye dia silap.. Byk benda yg aku dah bljr sbnrnye.. Apa yg penting aku bljr apa itu kehidupan sebenar..
Category: 4 comments

4 comments:

Husna Tarmizi said...

La..meh nak bg tips ckit.. this is what i've learn from prof. faris..

nx time, in case if u or myself berdepan dgn case mcm ni lg.. la jwb dgn tanya soalan..

"nak jawapan pendek or jawapan panjang?"

kalo dia nak cpt jwpn pendek, la jwb, "my senior graduated from biotech engineering but now is successfully working as programmer for malaysian army and got training in USA!"

if nak jawapan pjg, cakap kat dia.. biotech engineering from UIA is very unique course covering all aspects chemistry and life science..that's why we have subjects including biochemistry, cell and tissue engineering, environment and bioprocess. kalo tgh dari segi relation mmg semua subjek ni xde kena mengena tp kalo ikut logik, ini yg membolehkan kt masuk mana2 industri. got me? even we have workshop tech. dulu kt blame uia nape modul kt pelik2 but now i realized. it really help 4 da future.da prob we didn't get place in industry sbb susah nak convince the employers tentang uniqueness degree kt. if we could answer dis, we might be jd rebutan. believe me (gaya dr.farouk) hehe~ nak tambah lg, if pihak industry blame kt sbb course yg kt amik tu x fulfill diorg punya requirement, that's b'coz kt nak course kt buleh masuk mana2 cabang industry. contohnya psl mr.w ni kondem la x belajar pape.. he is totally wrong. kalo syarikat dia n uia ada contract, kasi UIA 10bil to produce students yg buleh fulfill requirement dia, then baru la kt buleh bow b4 him and say yes sir! yes sir! ni benda remeh je.. saje nak cari gado.. such a loser!

life sometimes turn us down, but we have to wake up and standing still and up still up.

kt boleh lawan org camni la. take it as lesson and experience.

ngee~ sori, pjg lak komen :)

Najla Shuhud said...

Thanks Una.. La mmg nak amik pengajaran dr pengalaman ni.. Walaupun pengalaman yg pahit bg La.. huhu~ Next time La ikut nasihat Una tu.. Mungkin benda2 mcm ni yg akan bakar semangat & membuatkan kita bangkit semula selepas tersungkur..

xOxO~fixa~ said...

La...sabar je la...nanti2 ko akan nampak gak hikmah nya k...
all da best..
jom g bom olang itu nak..hehehe..

Nur Adibah said...

La,sabo jela.Mungkin ade hikmahnye yg kt tak nmpk. Tula sebenarnye real working life. Kt yg tak tau ape2 ni mmg akan senang dikenakan org ln. Kene sabo n take it as a challenge. Even ak dpt kutip 2 bulan je pengalaman kt BC, tp sgt byk bnd bru yg ak blajo. In conclusion,

(1)Don't u ever2 give up/surrender!
(2)Working life is not same as student life (dat's y ak nk blajo lg)
(3)Keringkan ati kalu kene marah (dlm ms 2 bln, ak try tp still x bole coz ak sgt terase ati bile die ckp 1 word tu; u knew kn?)