Rasa terhina~

Hari ni company aku de wat surveillance audit.. So seperti biasa semua persiapan sudah teratur rapi.. Tp bukan aku la yg wat coz aku hari khamis minggu lepas dah start cuti.. Kononnye nak sambut raya haji.. Auditor yg dtg mengaudit adalah Mr.W.. Dia dtg awal plak.. Mmg menepati waktu betul.. tp En.Hadi bwk dia gi sarapan dulu.. So sempatla nak prepare mana2 yg patut dulu.. haha


Hari ni jugak adalah hari di mana aku tlh rasa terhina & dihina sampai aku rasa mcm nak lempang2 je Mr.W.. Pada hari mengaudit ni aku tlh diajak oleh En.Hadi supaya turut serta sbb dia suh grab pengalaman ni.. So aku pn rasa bangga & teruja jugak la kan sbb dpt gak implement apa yg aku dh bljr ms kat Sirim tu..


Mula2 dia bg briefing dulu kat semua auditee.. Aku sbnrnye ditugaskan oleh En.Hadi untuk assist dia jadi lebih kurang mcm document controller la.. So, apa2 document berkenaan yg dia nak, aku kena kasi.. Sebelum ni mmg En.Hadi dh suh aku familiar & go through semua document ISO tu supaya sng bila dia tanya apa2 nanti.. Aku sambil2 tu aku wat la asgmnt yg Sirim bg untuk di submit pada En Bakri nanti iaitu HACCP MANUAL..


Kebetulan En.hadi & En. Ashok keluar kejap, so tinggal aku ng Mr.W je kat dlm meeting room tu.. Masa ni la aku kena kaw2 ng dia.. Sblm ni dia tanye aku bljr kat mn & amik course apa.. Bila aku ckp amik biotech engineering, dia terus rasa pelik.. Dia ckp “U should do research & cloning on palm” (dgn muka yg penuh menyindir)..Sakitnye hati.. Dlm hati aku ckp “suka hati aku la nak wat apa.. Bidang makanan ni pon ok pe” Tak lama lepas tu dia suh aku amik doc on pest control.. Terus dia tanye.. “What type of chemical do you use?” “are these chemicals suitable or not?” “How do you ensure that the chemical u used is safe & do not cause harm to the food?”.. Aku pn jawabla proper segregation & bla..bla..bla.. tp pasal type & suitability aku jwb don’t know sbb aku mmg xtau.. Authorize person je yg tau.. Untuk pengetahuan korg, aku xleh jwb lebih2 sbb untuk mengelakkan dia issue Non-conformance Report (NCR) nanti.. Etika menjadi auditee pnm mg cenggitu.. Xleh ckp byk.. boleh dia ckp, “how come u don’t know. U have learnt for 2 months then u got nothing.. Who teach you?” “pest control was included in the PRP std so u have to know the type of chem. & bla..bla..bla..” Aku pn jwbla yg kitorg focusing more on documentation & didn’t go into details the specific chem used in pest control..” Aku rase dia depends pd setiap company la kan & ng company pest control mn yg dia deal.. dekat dlm std pn xdela dia ckp specific chem apa yg kena guna.. Then dia geleng kepala.. Mr.W mmg saje nak cari gadoh & cr pasal ng aku ni.. Kalau aku ilang saba mmg aku dah lempang dia dh.. menyakitkan hati.. dia seolah2 nak mengondemkan aku.. Kalau dia ckp baik2 mungkin aku leh terima..


Pahtu dia tanye lagi, “then, what u hv learnt 2 months in Sirim?” then aku jwb, “I hv learnt how to do hazard analysis (HA)& bla..bla..bla..” pahtu Mr.W panggil aku dkt dia & suh tgk HA company ni.. Dia tanye, “so, how is it? Is it good / not good?”. Aku ckp overall good.. Then dia x setuju.. Dia ckp HA tu silap.. Aku ckp HA tu betul & teknik yg dia gunakan tu mmg betul.. secara logic la kan, kalau kita dah tau yg sumber mknan tu ada potential hazard, kita kenala wat analysis sama ada dia significant/tak.. baru cerita apa rationale nye kita dpt result analysis tu.. ni dia x, kalau dah rationalnye ckp xde apa2, so watpe nak wat analysis.. yg dia ni dah terbalik pulak.. Aku pn dh pening.. Aku cek semula nota aku & ternyata mmg betul apa yg aku ckp td.. tp dia xmo terima.. Padahal audit yg sblm ni dia jugak yg wat.. Nape baru skrg dia nak pertikaikan balik pasal HACCP Plan tu???? Dia seolah2 nak menyalahkan apa yg lecturer aku ajar & semua ckp dia betul.. Sakit hati wei xtau nak gambarkan.. Aku xtau apa mslh dia.. Aku pn terus diam & xmo counterback balik sbb takot mood dia jd x baik pulak.. kang2 x pasal2 dia issue NCR..


Aku rase mcm melalui dunia FYP semula.. Mmg sakit kepala wei.. dahla cara dia bercakap & gaya2 dia mcm Prof.S.. Lagila aku geram.. Aku dpt rasa apa yg dia nak sampaikan ialah, freshgraduate ni hanya pd sijil je.. bila masuk real working environment, mcm useless, hampeh, semua x reti.. Pahtu dia expect aku hafal semua isi kandungan dlm MS 1514 & MS 1480 tu.. Giler apa! Yg aku bertambh geramnye dia leh mengutuk En.Hadi tu dpn2.. Agak2la aku ada kat situ.. kan itu dh menjatuhkan air muka org lain.. Ko dtg nak audit, audit je la.. X perlu nak menghina org lain.. Aku rase nak baling je apa2 objek kat dpn aku ms tu.. Tp memandangkan laptop aku sendiri, so xjd la kan.. Aku ada rs malas nak dtg esok nak menghadapi Mr.W tu lg.. Seb baik audit 2 hari je.. Daripada aku smgt nak bljr pasal surveillance audit terus xde mood & menyampah.. Tp seb baik En.hadi suh aku think positif.. Jgn amik hati sgt apa yg Mr.W tu ckp.. En.hadi mmg sgt baik & memahami.. kalau dia tau kita lost, dia akan ajar & sntiasa bg nasihat & semangat.. Sgt beruntung kalau dpt bos mcm dia..

Aku yg sgt emo skang ni..

Category: 4 comments

4 comments:

Husna Tarmizi said...

la.. come on! bangkit semula.. he was afraid of u..sbb tu xnak ngaku salah.. just can't accept dia kalah, so dia trick u da freshy in industry.. come on la..u can do it bebeh! :)

Nur Adibah said...

Pergh!!Dasyatnye!!Takut ak!

HamiWeeRAĆ© @ Wee said...

waah~! the reality life! sabar la! all da bez 2u~

Nurlina binti Yusof said...

nice pic...hehehe