Pasir Salak

Isnin baru ni, aku gi anta adik aku, Ipah gi ujian untuk kemasukan ke MRSM kat MRSM Pasir Salak.. Seb baik ade gak tmpt yg paling dekat ng umah.. Skrg ujian tu x macam dulu mase aku amik.. Kalau dulu sng je leh buat dekat sekolah je.. Tp skrg pelajar kena wat kat MRSM je pahtu jawab ujian through computer je.. Dah xde dh nak guna borg2 OMR ni lg.. Tp aku still suka cara lama sbb lbh meyakinkan.. Ye la, kadang 2 kalau guna computer ni bole hade error..

Sesampainye aku kat MRSM Pasir Salak, tetiba aku teringatkan MRSM Jeli.. huhu.. Rindu pada sekolah lama yg byk kenangannye.. Aku lg suka suasana MRSM Jeli berbanding MRSM P.Salak & aku rasa MRSM Jeli lg besar.. hahaha! Siap ade dusun sendiri.. Tmpt kitorg selalu wat aktiviti.. Kalau musim buah lg best, leh main kutip je buah2 yg ade.. Especially buah durian la.. Mmg kenyang makan durian..

Ni la dia MRSM Pasir salak..


Ujian adik aku start kul 2 ptg selama 3 jam.. Drpd x wat apa2, kitorg pn gi la Muzium Pasir Salak. Aku sgt terkejut sbb pengunjung dh x berapa ramai.. Masuk je pagar utama leh Nampak beberapa org je.. Aku rase org dh x minat nak gi Muzium agaknye.. Gerai2 makan yg selalunye ade kat luar tu pn dh xnampak lg dah.. huhu~



Sempat berposing kejap ngan bapak aku.. hehe~


Muzium dia still sama, x byk berubah sgt pn cuma ditambah dgn galeri Keris kat bhg bawah muzium.. Sgt menarik sbb kat dlm tu ade byk sgt koleksi keris yg cantik2.. Dari sekecik2 saiz sampaila sebesar2 saiz.. Sangat kagum.. Korg mesti pernah dgr kan JWW Birch yg mati dibunuh masa tgh mandi malam2 buta.. Itula pn yg glamour kat situ..


Ni la Muzium Pasir Salak.. Tersergam indah.. Ciri2 idaman umah aku mcm ni la.. hehe~


Tempat kitorg lepak ni la tapak di mana JWW Birch mati dibunuh..

Ada satu lg muzium yg agak baru.. Diorg letak pelbagai jenis cenderahati pembesar2.. Yg ini agak bosan sbb terlampau byk sgt sampai x tertengok dibuatnye.. huhu.. Lg pun masa tu dh nak tutp dh.. Kul 5 ptg dh tutup.. Masa masuk muzium ni pn kitorg je yg ade.. Cuba bygkan betapa xde org yg nak dtg melawat muzium kat cni.. aku takot lama2 nanti muzium ni akan tutup.. huhu.. Tp aku harap2 xdela kan..


Jam pn dh pukul 5.30 ptg, masa untuk amik adik aku semula & then kitorg pn balik.. Jadila kan isi masa lapang dgn melawat Muzium Pasir Salak.. Dpt jugak ilmu & tahu ttg sejarah sikit2.. Kalau korg free sesekali gi la melawat tmpt2 bersejarah k.. Nak dijadikan tmpt berdating pon apa salahnye kan.. hehe~
Category: 9 comments

9 comments:

HamiWeeRAĆ© @ Wee said...

wee pnh g muzium nih mase kecik2 dulu.. huuuu~ sgt takot tgk patung encik jww birch 2, tp xtau la ade lg ke x skg.. tp org ckp tmpt tu berantu.. uwaaaa!! takotnyer! ehehe~ (sory La, tetibe lak menakutkn diri kt sini.. hihi^^)

Najla Shuhud said...

Mmg betol pn Wee.. Masa masuk terowong masa dlm muzium tu mmg scary giler coz byk patung.. Mcm de yg tgh tgk kita.. (Wah, sampai ke situ plak jd nye.. huhu)

xOxO~fixa~ said...

Najel si wee tu mmg takut semua bnda...lipas pun takut...apa la..hahaha...
btw,muzium adlh tempat yg x seswai untk org muda n belia mcm kita utk lawat ok...
hahaha...aku mmg sgt moden kan...(sure kena sembur pas nih)...
teringin plak nak g sana...huhu..

Najla Shuhud said...

Ko mmg Fiza.. bajet moden la sgt kan.. Cait..
Tp kdg2 mmg bestla lawat muzium ni sbb ade unsur2 kesenian.. Selain tu leh tenangkan fikiran..

Nur Adibah said...

Bestnye dpt g jln2..Ak tak penah lgla g muzium tu. Byk2 muzium yg penah ak g, ak plg suke muzium Melaka. Asalnye muzium tu istana lame. Rase mcm kembali ke zaman Kesulatanan Melayu Melaka plak. Hehe..

HamiWeeRAĆ© @ Wee said...

@fixa:
amboi.. sedapnyer ko mengata aku.. siap la ko nnt aku sembur dgn aerosol! hahahhaaa~

syafiq said...

huhu..rindu nk mkn durian lg kt mrsm jeli...dulu ingat lagi pi prep ptg bwk screwdriver..lompat kuar ikut kelas 5E...hahaha senang nk buat buka buah durian..haha

Najla Shuhud said...

Syafiq, aku mmg dh tau korg selalu wat mcm tu.. mana x nye, dak laki kelas aku pn selalu je menghilang.. balik2 bau durian.. haha!

Najla Shuhud said...
This comment has been removed by the author.