Benarkah?????

Semalam aku ada gi interview kat PJ tmpt berdekatan ngan matrik UIA.. (Rase rindu pd matrik UIA.. hehe.. ) Korg mesti nak tau kan jawatan pe? hehe.. Jawatan tu mmg de kene mengena ngan course yg aku amik dulu.. Sgt kena.. Bio-processing engineer..
Bos yg interview aku tu chinese.. interview in english la kan of course tp kengkadang aku byk je terbabas.. haha.. seb baik dia pn mix bahasa gak.. Agak lama gak interview tu.. Adela dlm 1 jam sampai aku rase mcm nak beku memandangkan aircond bilik dia betul2 menghala ke muka aku.. Mcm2 soklan dia tanye.. Antara yg aku nak kongsikan di sini ialah pendapat dia ttg apa yg kita bljr ms kat UIA dulu.. Dia ade ckp yg subjek catia yg kita amik tu sbnrnye xberapa recognized.. well known software still autocad.. So, rugi sikitla bila kita xbljr autocad.. Satu lg ni common kot.. U all kurg didedahkan ngan kerja2 praktikal ni.. Byk sgt bljr teori which pd dia mmg bagus cuma x balance tu je.. Aku rs semua U pn mcm tu gak.. huhu~
Pagi td plak aku dikejutkan dgn 1 panggilan yg mmg mengejutkan aku dr tido.. haha.. Rupanye dr company tu.. Aku berjaya rupanye tp smpai skang aku berfikir nak amik ke x?.. Kerja dia sgt tough sbb akn byk travel ke Sabah, Sarawak & Indonesia.. Then kena keja kat lab & kat pilot plan.. Gaji dia plak bg aku x mencapai target aku.. (huhu tamaknye aku).. Pahtu 1 lg kat PJ which bg aku kos sara idup yg agak tinggi.. Macam mana eh?
Category: 11 comments

11 comments:

Anonymous said...

la..congratulation..gud ni..pegi la keje ni...chance ni..bl lagi nk dpr title eng..hehehe..anyway..all the best!!!
-izzah-

HamiWeeRAĆ© @ Wee said...

waah~! *clap2* hebat la cik najla nih.. *kagum*
btw, la wat la smyg istikharah n tanye sume pndpt org. pastu tgk cemane. doakan yg terbaik untuk la k! (^^,)v

Ir A.Aziz said...

wah2, hebat2! company aper weh? accept jer la. bukan senang nak dapat company bio.

brp dai nak kasi ko? ala, kat area pj, byk jer flat2/apartment yg boleh sewa. x der hal lah.

Nur Adibah said...

Aku rs,ok je if ko g. Tmbh pengalaman. Lgpun skang ni bukannye senang nk dpt keje. Lg2 keje yg related ngan degree kt. Hmm, psl gaji tu, bg ak pn, rendah gak r memandangkan ko akn dok kat PJ. Hee..Tp, tu standard gaji fresh grad r. Ape2 pn, cba ko ty pendapat parents ko. Ok ke x?BTW, Congrats!

Wani said...

La, congrats! Xyah pikir2...hehhehe, accept jer dlu. Ada contract ke? Gain experience kat sane.

xOxO~fixa~ said...

najel...tahniah...aku rasa ko kena wat istikharah...best la ko...dapat keje ngan bidang...hehe..
tambah experience dulu k...gaji tuh nanti2 ada rezeki naik la...huhu...

Najla Shuhud said...

Thanks korg! sgt2 terharu..
Aziz: Company tu wat waste treatment.. Tp projek skrg tgh treat palm oil waste.. Aku sgt teringatkan Prof.S aka Prof.Leman.. haha..

Atas nasihat semua kawan2 yg memberi semangat, La dgn rasminye terima cabaran ini.. hehe.. Wish me all the best k.. La doakan jugak kawan2 semua berjaya & dpt keje yg lg hebat2.. Sayang kamu semua.. (^_^)

faizal said...

salam...
taniah, sebagai seorang biotech student yg nak grade xlama lagi, mengharapkan tips2 dari anda cam na nak dapat keje..
rasanya terima jelah job..
boleh travel jauh kot..
hehehe

syafiq said...

private compny slalunya akan menggunakan sepenuhnya tenaga kerja mereka... for me.. mgkin ko akan sgt letih bila setiap bulan kena travel.. mula2 mgkin ko rasa best..dh lama2 nnti ko akn jd sgt tensen.. ble dh byk travel,akan byk la keje dn repot yg nk kena hntar mengikut kehendaknya.. satu lagi ko keje dgn chinese punya company.. ikut pengalamn my fren, mereka akn tekan workers ikut suka hati mereka.. weekend ko pon akan terganggu... dan akan sgt susah claim cuti dan naik pangkat.. bg aku hope ko bole cari keje lain.. aku yakin akan ada keje yg sgt sesuai dgn ko... nasihat jujur dari kwn ko nih..

Najla Shuhud said...

@syafiq: Wah, pnjg lebar komennye.. Sbnrnye aku pn dah lama fikir apa yg ko ckp ni.. Sbb tu aku mula2 dlm dilema nak amik ke tidak.. Tp, bila difikir2 la kan, ni je peluang yg ade.. Kerja lain pn aku tetap lg mencari sampai skang.. Which nak tunggu panggilan interview yg seterusnye amatla susah.. Buat ms skrg aku terpaksa terima dulu & gain experiance sebyk yg mungkin which akn bg benefit tuk job yg seterusnye (InsyaAllah kalau ade rezki).. Lg satu, job ni sgt2 berkait ng jurusan aku.. Rasa rugi kalau dilepaskan begitu shj.. Itu pandangan aku la..

Najla Shuhud said...
This comment has been removed by the author.