Bukan lg secret recipe~

Ok, post tuk kali ni aku nak mengajar rakan2 di luar sana cara2 bagaimana nak wat kek coklat.. Sbnrnye ade byk cr nak wat kek coklat ni.. Resipi ni pn aku amk dr cousin aku..
Bahan A:
Koko - 1 cawan
Air- 1 cawan
Gula pasir - 1 cawan
Bahan B:
Tepung naik sendiri - 250 gm
Mentega/marjerin - 250 gm
Telur gred A - 6 biji
Gula kastor - 360 gm (1 3/4 cawan)
Topping:
1 tin susu
1/2 cawan minyak masak
1 cawan koko
1 sudu vanila

Cara2 membuatnye:

1) Ok, mula2.. masak bahan2 A tu hingga hancur pahtu sejukkan dlm beberapa minit..
2) Pukul mentega + gula kastor hingga sebati.. seperti gambar di bawah ni ye.. (agak2la). Pahtu masukklan telur satu per satu.

3) Pahtu, pukul tepung naik sendiri tu selang seli ngan bahan A tadi.. Untuk tepung naik sendiri tu, sbnrnye leh campur sikit ngan tepung gandum sbb bg xnak kek naik mcm gunung pahtu jd bukit.. So, sblm nak ayak tepung tu, korg campur la ngan tepung gandum tp sukatan dua2 tepung tu mesti 250 gm..

4) Pukul semuanye td hingga sebati.. Then, tuang je dlm acuan.. Jgn lupa acuan tu sapu marjerin & tabur tepung bg x melekat.. Kalau x susah nak kuarkan kek tu, nnti x cantek pulakkan..
5) Bakar 175 degree celcius selama 45 minit.. Ni pn depends gak.. Korg cucukla ngan lidi, kalau lekat2 lg mksdnye kena bakar lg sikit.. Jgn lupa panaskan oven sblm korg start wat td supaya oven dh sedia panas..
6) ok, tuk topping kek plak, campurkan semua bahan2 topping td & masak cara kukus air..
Finally, tuang & ratakan bahan topping td atas kek & suka hati korgla nak hias mcm mana ye.. Selamat mencuba!! Kalau dh try tu korg bgla feedback ye.. hehe~ Aku nak try kukusla kek ni mcm mn agaknye rase dia.. Mesti jd lg moist.. Lupa plak, kalau nak tgk gamba kek tu, korg klik kat link 'My previous blog" tu ye.. daa~

Category: 4 comments

4 comments:

PrincessLiJo said...

wah! antar ckit..hehe ;P

Ir A.Aziz said...

Wah2, chef najla pandai memasak. Bukak kedai bakery jer la.

Najla Shuhud said...

@Una: Xleh anta nanti basi.. hehe
@Aziz: Aku xdela pandai mane pn.. huhu..

Nur Adibah said...

La, ak amik resepi ko ni. Nak try. hehe. Ak da berjaya wat kek batik..hehe.