Shhh... Jangan nangis-nangis ye...

Gembeng atau cengeng.. Biasanya hanya sesuai untuk budak kecik je.. Nak2 bila nak masuk darjah 1.. Tapi aku dah start sekolah sejak 5 tahun lagi.. Masa tu aku masuk TABIKA (Taman Asuhan Bimbingan Islam Kanak-kanak).. Haa.. Inilah dia wajah ceria aku masa nak masuk sekolah.. Konon-konon ceria la kan.. Tapi sebenanrnya kuat nangis ni... haha


Aku ingat lagi, bila masuk kelas je, aku nak mak aku duduk sekali dlm kelas tu.. Tapi mak aku xmo temankan.. Biasala.. Banyak lg keje kot menanti kat umah tu.. Bukan nak layan aku sorg je.. Bila aku toleh belakang and tak nampak kelibat mak aku, apa lagi... Meraung-raung la dlm kelas... Sampaikan cikgu aku dukung aku sambil mengajar.. Bayangkanla, dulu cikgu tak ramai.. So, sorg cikgu for the whole subjects.. Kesian cikgu tu.. Aku ingat lagi nama cikgu tu Cikgu Ruzina... Cikgu tu mmg lembut & penyabar.. Yela, kalau tak, takkan aku boleh senyap bila dipujuk kan..

Tapi dalam selalu nangis-nangis tu, aku periksa dapat nombor 1 tau.. hahaha~ (Perlu ke?).. Bila dah masuk TADIKA 6 tahun tu, aku dah okey sikit.. Tak nangis-nangis dah.. Apahal aku tetiba cerita pasal memori masa kecik-kecik ni??

Bukannya apa, masa tuisyen last week, aku ada mengajar budak tahun 1 & 2.. Biasala budak-budak ni.. Kalau yg aktif tu mmg sangat aktif.. Suka aja bertanya tak henti-henti.. Tapi ada jugak tak perlu tanya dah pandai buat kerja sendiri.. Ada yg pendiam.. dan tak kurang juga yg menangis.. Aku masuk je kelas, budak tu sudah menangis..

A girl: Teacher, boleh tak saya nak balik.. Mak saya dah tunggu kat bawah.. hukhuk.. (Bagus tu dlm nangis-nangis boleh mintak kebenaran nak balik lg.. hehe)

Teacher: Kenapa nak balik? Kita baru nak mula ni.. Takpe, kamu duduk dulu ye.. Teacher nak bagi latihan ni.. Kita buat sama-sama ye.. Takmo nangis-nangis.. (OK tak aku pujuk dia? Hahaha.. Padahal takut jugak aku kalau budak ni nangis makin kuat..)

Nasib baik lepas tu dia berhenti menangis..Tapi tak lama lepas tu, tengah aku sibuk ajar kat depan, dia pun dtg depan sambil menangis ni...

A girl: Teacher, boleh tak saya buat dekat rumah.. Saya nak balik umah.. Nanti mak saya ambik.. hukhuk...

Teacher: Eh, janganla mcm tu.. Kejap je lg nak rehat.. Kita siapkan sama-sama ye.. Jangan nangis lg ye..

Alhamdulillah, sampai habis waktu dia ok.. Siap boleh tanye soalan lg.. Aku risau jugak kalau tetiba dia buat perangai mcm aku dulu.. hahaha~ Aku ni dahla takde pengalaman handle budak.. Karang tak pasal-pasal makin kuat dia menjerit.. So, itula pengalaman pertama aku menghadapi budak menangis dalam kelas..

Category: 4 comments

4 comments:

Nur Adibah said...

Nasib baikla aku ajo sek men. So, xdla budak yg menangis dlm kelas. hahahah.

NajLa ShuHuD said...

Tau takpe.. Tapi perangai budak sek men ni lg dasyat.. Cukupla pengalaman aku ngaja thn lepas.. Aduhhh, lg pening kepala..

The Rebel Kid said...

hahaha. wee pergi tadika 3 hari je. lepas tu tak nak pegi dah. terus masuk drjh 1. hehe. kecil2 dah rebel. ;)

NajLa ShuHuD said...

Wee, La nangis tu sbnrnye sbb tak rela 5 thn dh kene gi sekolah..haha~