Masa depan yg tak pasti

Lately, aku asyik memikirkan pasal masa depan aku.. Kadang2 aku termenung especially bile dok sorg2.. huhu. One big question mark kat atas kepala aku.. Apa aku nak buat lepas habis training kat Sirim ni? Company tmpt aku praktikal setakat ni tak memerlukan tenaga pekerja.. Kalau ikut plan aku sblm join training ni mmg dah set objektif untuk mencari kerja. Tp malangnye dlm banyak2 yg aku mintak, cuma de 1 je yg panggil interview. 1 lg interview aku dh terlepas sbb hp aku buat hal ms tu.. huhu. Kalau application yg kena reject tu ade la dlm 5.


Kalau ikut plan mak aku plak, dia suh aku kawen je.. Tp masalah besarnye dgn sape aku nak kawen tu.. Yang itu mmg lg BESAR la question marknye.. haha!. Aku sampai naik jelak nak dgr soalan yg berbau nasi minyak ni.. Plan bapak aku plak, dia suh kawen gak.. Kalau tak pun suh tunggu panggilan SPA.. Tp masalahnye lama lagi kot.. Dia lebih prefer kalau aku kerja government. Mmgla best kalau keja gov tp bukan sEnang nak dapat.. Tak kan aku nak join training lg? Asyik training je.. Sampai bila?


Aku ada jugak terdetik nak belajar menjahit. Pahtu bila dah jd professional nanti lehla buat bisnes mcm apa yg mak aku buat skrg.. Sbnrnye lagi lumayan dr apa yg kite sangka.. Aku nak bljr ng mak aku, tp mak aku awal2 dah surrender.. haha. Kalau tak pun, aku nak belajar jahit manik sendiri.. Permintaan tinggi gak tu.. Tapi plan ni mungkin akan terjadi kalau dah terdesak sangat..


Wani plak dah menggoda aku tuk sambung master or wat fellowship ng mana2 universiti yg ade tawarkan program tu.. hehe. Aku pon mcm dah berminat. So aku ada jugak tgk2 tp still tak dpt nak wat keputusan sbb aku tak tau nak jadi apa.. Ya Allah, bantulah hambu mu yang lemah ini.. Aku ada menyuarakan hasrat aku yg suci murni ni kat mak bapak aku, & diorg pon galakkan aku sambung master tp kalau boleh yg setahun je..


Pagi td plak, mase duduk wat kerja ngan bos aku, dia ada tanya gak pasal perancangan masa depan.. So, aku pon ceritala sikit2.. Dia advice aku kalau nak sambung bljr tu tak semestinye amik course yg specific ngan degree yg kita amik.. Kena tgk peluang pekerjaan jugak.. Contohnye HR.. Mane2 company pon memerlukan HR.. Dia suggestkan aku suh amik bidang ICT. Biar cabangnye lain sikit pon tak apa.. So, nanti bila dah grad prospek kerjaya tu jd luas sikit. Takdela tertumpu ngan biotek semata2.. Betul jugak apa yg bos aku ckp ni.. Dia ckp pon berdasarkan pengalaman kawan dia..


Akhir kata, aku nak mintakla jugak pandangan pelawat & pembaca setia blog aku yg tak seberapa ni.. hehe~ Apa salahnye kalau kita share pengalaman & kongsi2 idea kan.. Tul tak? Jangan malu jangan segan k.. Daa~
Category: 9 comments

9 comments:

H.Johanna said...

La, kt pon terfikir nak kawen je.. ahaha! tp nak kawen ngan sape jd prob tu..

btw, i would suggest La smbg blaja lah..kt pon dah mcm rasa nk smbg blaja..

aritu Dr.Raihan offer, kt reject.. padahal dah siap ade project lg dah..hmm~ maybe xde rezeki kot..

ape2 pon, gudluck eh! :)

xOxO~fixa~ said...

najel...aku rasa la kan mmg betul pun...kalo nak sambung master ko amik la Master in Business Admin ke...senang sikit nak promote diri...means ko ada technical part which degree in biotech n ko ada master in business..so ko ada dua benda penting...
tapi aku yg malas nak blaja ni keje la..huhu...
all da best najel...=)

Nur Adibah said...

La, ak ade gak ty2 exec kat cni. Die pun ade master in biology. Lbh kurang dgn ape yg die amk ms degree. She said, if nak sambung, btr skang. Jgn nnt da keje, bru nk sambung coz da takde ms. Keje sgt bz n memerlukan komitmen yg tinggi. One thing, nk amk course, cri pe yg ko nk keje lps tu. So, ak da decide nk jd lecturer. Hatiku kuat utk amk master education as I said before dlm sms. Tp, if nk amk chemi/biotech/enviro ok gak mcm Kak Huda. Die skang da jd lecturer kt UiTM under Biprocess Engineering Dept.

Ir A.Aziz said...

Hush, aku nak ambik master in edu gak ar. hahaha! ko plan nak ambik kat mana dibut? tapi satu hal la, duit! adeh. fellowship tuh belom konpem dapat. nak bayar duit regis pon x lepas. adeh...

Nur Adibah said...

Aziz, ak mmg plan nk amik kat UTM. Ak nak balik kg. Hahahaha...Duit mmg takde r. If nk pinjam kat PTPTN pn bole. Tp parents ak da encourage ak srh amk. Ak ade ckp gak, xd duit. Then, diorg ckp, duit bole dicari. Hehe..So, ak mmg da nekad nk sambung blajo after wut happen to me now. I've no heart to work like this. Huhu..

Najla Shuhud said...

Jom kengkawan kita sambung master.. Thanks korg atas nasihat & sokongan.. hehe~ So, La mmg nak sambung master.. Tp bila dah di fikir2, sementara nak dpt offer tu, selepas habis je training ni, La nak jd ckg tuisyen dulu & apply jugak tuk GSTT lagi.. hehe~

Nur Adibah said...

Ak mmg nk sambung pun. Mmg terpk nak jd cikgu GSTT. Tp, ibu ak mcm x kasi je. hoho..Tp, ak mmg nak blajo lg..Jgnle keje kat ofis. Serabut!

Nurlina binti Yusof said...

jom la blaja sesama. kt mane2 pn xpe, asal sambung blaja sementara masih larat nk mengadap buku. nnt da "dewasa2" nnt, byk tanggungjawab lain.
pasal duit, ada je insyaallah. kalu cpt daftar, ada bajet mini. ktrg kt uia majoriti dapat. sape yg hantar borang insyaallah tros dapat. ada ptptn. ada keje part tyme as tutor n grader.
apply la cpt2 tau

Najla Shuhud said...

Ala Lina, La ingat xmo sambung kat UIA.. La dah rase nak smbg amik food tech kat UPM or UKM.. Still xtau lg.. huhu~