Teringat bila....

InsyaAllah esok kita semua umat islam akan menyambut Bulan Ramadhan.. Jadi bersempena ketibaan bulan yg Mulia ni, aku ingin mengucapkan Selamat menyambut bulan Ramadhan.. Semoga segala amalan kita diterima Allah.. Paling penting kita tingkatkan & gandakan lg amalan kita ni dan untuk hari-hari seterusnyea.. Janganla hanya tungu bulan puasa je.. (nasihat untuk diri sendiri jugak ni.. huhu)

Kelainan bulan puasa kali ni, InsyaAllah aku menyambut puasa di rumah.. Tidak ke mana-mana & berada di mana-mana.. Kalau dulu sambut bulan puasa di sekolah asrama, universiti & tempat training.. Sekarang barulah aku dapat berpuasa penuh di rumah.. InsyaAllah.. Rasa seronok tak terhingga..

Kalau bulan puasa ni aku rasa, pengalaman semasa zaman kanak-kanak paling seronok sekali.. Walaupun pada mulanya, terasa amat menyiksakan.. Start umur aku 5 tahun, mak dah ajar aku berpuasa.. Tapi masa tu biasalah, curi-curi minum lagi.. hihi.. Tapi umur 7 tahun dah boleh puasa penuh.. Alhamdulillah..

Kalau dah namanya kanak-kanak, waktu paling best mestila waktu berbuka & bersahur.. Kalau dulu nak bersahur takdela liat mana pun.. Walaupun ngantuk, tapi paksa jugak sahur sebab sekolah kan pagi petang, nanti kang tak larat pulak kan..


Tapi skrg terasa agak malas.. Especially bila waktu belajar dulu.. Yela, nak makan apa pun kan.. Nak ke cafe punyela jauh.. Malas pulak tu.. So, kadang-kadang minum air & makan roti je.. Kalau kat rumah tu lainla, ada nasik & lauk pauk bagai..


Bercerita tentang sahur ni, teringat bila mana bapak aku ada ajar kitorg adik beradik ni niat puasa versi jawa.. Aku pasti korang tak pernah dengar.. Mcm ni niat dia..

"Niat izon poso, tutuko dhino sesok, sakene anak kani, fardhu ne, bulan romdhon, in dhalem, ikilah tahun, kerna Allah Ta'ala"

Time tu, selagi tak ikut baca niat ni dengan bapak aku, selagi tu kitorg takleh sambung tidur..

Ah, terasa nak masuk balik ke zaman kanak-kanak.. Sangat rindukan zaman itu.. huhu~

Sepanjang bulan puasa ni aku pasti ramai yg nak kurus & berdiet kan? Ok, mmg betul.. Masa ni lah korang nak kurus pun.. Tapi perlu diingat, time buka puasa tu, jgnla korang lahap segala mcm benda.. Agak-agakla kan.. Kalau pergi bazar pun, jgnla korang pergi beli semua bende.. Semua pun nak rasa.. Puasa kan sebulan.. Belila sikit-sikit.. Mungkin hari ni beli yg ini, esok beli yg lain pulak.. Last-last semua korg dapat rasa.. Betul tak?

Tapi aku sejak dulu, tak berapa suka beli makanan kat bazar.. (Bukan tak suka langsung ye..) Kadang-kadang luaran je nampak sedap.. So, kitorg kalau kat rumah bab makan mmg simple.. Kadang-kadang mee goreng je pun dah cukup.. Kalau ke bazar pun hanye untuk membeli kuih muih je.. Walau apa pun, makan biar berpada ok.. Janganla sampai jadi seperti ini..


Nanti nak buat terawih pun jadi malas.. Macam mana nak kurus? Haa... fikir-fikirkanla & selamat beramal!.. Apa yg penting, elakkan pembaziran di bulan puasa k.. Daa~
Category: 3 comments

3 comments:

HangLiJo said...

cik najla,

selamat berpuasa! :D

Najla Shuhud said...

Yes Una.. Selamat berpuasa juga.. (^_^)

aku yang insaf said...

hahaha. teringat sehh niat pose jawa tu.haha. anyway, selamat berbuka