Kanak-kanak Rebina

Hari ini aku ditugaskan mengajar budak darjah 1 hingga darjah 5. Sesi pertama aku kena ajar budak darjah 1 hingga darjah 3 untuk subjek matematik.. Tahun 4 & 5 pulak aku kene ajar subjek BI.. Aku baru diberitahu malam sebelum start mengajar tapi nasib baik segala materials pihak tuisyen yg sediakan.. Tapi, tetiba aku terfikir macam mana agaknye nak handle budk sekolah rendah ni? Sebab selalunye aku akan mengajar menengah rendah & menengah atas je tuk subjek Math, Sains & BI.. Hmm... tunggu dan lihat jelah..






Hensem cikgu ni.. huhu xde kene mengena..

Bila aku masuk je dalam kelas, mak ai!! Ramainye..Sekolah campur2 plak tu.. huhu.. Camne neh.. Masa tuh keadaan mmg agak bising.. Aku pon suruh semua bertenang



“Ok murid2, duduk tempat masing2 ye cikgu nak bagi kertas..” Dalam hati aku, comelnye budak2 ni semua... “Ok, sekarang murid tahun satu angkat tangan!”




Dalam pada mase aku agihkan kertas tu, sorg budak lelaki tahun 2 datang sebelah aku.. Comel mcm budak dlm gambar nih.. hehe



“Cikgu2, cikgu ajar apa?”

“Cikgu ajar matematik, kamu duduk dulu nanti cikgu bagi kertas ye”

“Cikgu nak ajar BM ke?”

“Tak, cikgu ajar matematik, kamu duduk dulu”

“Habis tu, sape nak ajar Bahasa Melayu?”

“Cikgu lain yang ajar Bahasa Melayu. Sekarang cikgu nak ajar kamu Matematik, kamu duduk la dulu ye” Tapi budak ni still nak interview aku gak.. Aduhai, aku layan jelah..

“Cikgu2, bila waktu BM?”

“Lepas habis belajar Matematik nanti waktu BM pulak”

“Ooooooo...” Aku rase budak ni suka subjek BM kot.. Sudahnye sampai aku yg bawak budak ni duduk tempat dia.. Lepas bagi kertas baru dia nak duduk..

“Ok, masing2 jawab soalan tu ye. Kalau tak faham angkat tangan”

Mula2 keadaan agak terkawal.. Tapi tak lama lepas tu, sorang.. sorang angkat tangan.. Belum pun aku habis terangkan budak tahun 1 ni, tetiba budak yg terlebih ramah ni datang tanye soklan..

Then sorg lagi tanye.. Sampaikan tiba2, alamak! Keadaan dah jadi huru hara.. Sorang.. sorang datang tarik lengan baju aku.. “Cikgu2, ni macam mana?”.. “Teacher2, saya tak fahamla”.. “Teacher2, ni nak eja macam mana?” Ada jugak yg tunjuk kertas tanpa bersuara cuma tunjuk dengan pensel je.. Tu belum lg yg “Teacher, may I go to the toilet?” “Cikgu saya nak pergi tandas tak tahan!”..




See? Whatever it is, aku sangat suka melayan budak2 ni.. Terus terang la kan, aku mmg langsung xde pengalaman handle kanak2 yg ramai.. Sebab tu masa mengajar tadi, keadaan mmg agak tidak terkawal.. Biasalah budak2, berebut pensel la, rebut pemadam la.. Tapi paling aku tak boleh lupa budak laki yg terlebih ramah tadi. Bila time aku ajar budak lain, dia mesti ade kat sebelah aku.. Bila ditanye kerja dah siap belum? Dia jawab, “Dah cikgu” “Kertas kamu mana?” “Dah hilang cikgu” Aku pon apa lagi terus bercekak pinggang konon2 tunjuk garang.. “Kertas saya dekat beg cikgu.. hehe” Aduhai... Nasib baik siap semua.. Bila cek jawapan byk yg betul.. Pandai budak ni.. senang kerja aku.. haha..



Then, masa aku tgh padam white board sebelum ke kelas sebelah, budak laki tadi dtg lagi..

“Cikgu nak ajar BM pulak ke?”

“Tak, cikgu nak ajar Bahasa Inggeris kat kelas sebelah”

“Cikgu ajarla BM”


Aku pun tunjukla dekat dia cikgu BM dah tunggu kat luar tu.. Baru aku perasan rupanye cikgu tu cikgu sekolah rendah aku dulu.. Cikgu tu mmg terkenal kerana mulutnye dan sangat garang.. Mungkin budak ni takut dengan cikgu tu.. Bila aku tinggalkan je kelas tu, apa lagi cikgu tu terus marah budak2 ni.. Kelas tu terus senyap sunyi.. Siannye kat budak2 ni.. Mungkin tu cara dia nak mendisiplinkan diorg.. Tapi, kalau aku, aku tak sampai hati nak menengking budak2 tu sebab bila tgk je muka diorg yg comel & innocent terus rasa sayang.. Nak marah rase tak sampai hati woo.. Tetiba aku rasa tak faham kenapa ade org yang sanggup mengabai, mendera & membunuh kanak2 yg tidak berdosa.. Even anak mereka sendiri.. huhu~



Ok, itu sahaja cerita yg aku nak kongsikan bersama.. hehe~ Harap2 ade lagi peluang ajar sekolah rendah.. (^_^)
Category: 9 comments

9 comments:

HangLiJo said...

waaa.. cikgu najla..cikgu yg dlm gambar kat atas tu mmg ensem laa..adjuz kan utk kt buleh? hehe

betol la.. nak ilangkan stress layan budak2.. enjoy je rasa.. semua innocent..

Najla Shuhud said...

Una, ckgu dlm gamba tu mmg ensem.. Tapi xleh nak toloong ngejaskan ler sbb La pon tak kenal.. haha~ Tetiba teringat lecturer kita yg ensem kacak bergaya tu.. hihi..

Rase mcm satu terapi bila dapat melayan budak2.. hee~

Nur Adibah said...

Wah, akhirnye..Rindu giler nk bc blog ko. Best la ajo bdk2. Ak suke. Ajo bdk2 yg da beso ni wat sakit ati je. Da pandai melawan. Bdk2 kecik ni innocent. Jom bukak tadika!Hehe..La, ak tau sape lecturer yg kacak bergaya tu. Haha. Berdegup-degup jantung ak bile jumpe die. Poyo x?Haha.

HangLiJo said...

tau jugak sape lecturer tu.. memang menusuk kalbu! hehehe

tp malangnya wajahnye kacak tapi x seBEST uncle kabashi! hihi

Najla Shuhud said...

Dib: Yup, aku rase sape2 yg jumpa dia mesti berdebar2.. haha!. Ngajo budak sek rendah mmg best giler.. Baik je & sng ikut arahan..

Una: Una, berdebar jumpa uncle kabashi lain ng berdebar jumpa lecturer ensem tu.. hahaha!

Nur Adibah said...

Una, ak setuju dgn ko. Berdebar jumpe Uncle Kabashi n lecturer tu x same. Kalu dgn uncle, bagai nak luruh seluruh anggota badan. Tapi, kalu lecturer tu jantung je berdegup kencang. Hahahaha...

Ir A.Aziz said...

Minat betol budak2 tuh kat Bahasa Melayu. :p

Najla Shuhud said...

Aziz, budak2 tuh bukan minat Bahasa Melayu tapi minat kat aku.. hehe~

Wee®AĆ© said...

cayalah cikgu najla! hehe semoga sukses! ;D