Inilah sebabnye......

Mungkin ada di antara rakan2 yg dah tahu & mungkin ada yg belum lagi tentang kenapa aku mengambil keputusan untuk berhenti kerja.. Sangat sakit untuk aku mengingati semula apa yg dah terjadi... Ok, pada mulanye mmg aku tak mahu untuk cerita apa2 pn ttg tmpt keje lama aku dlm blog ni.. Tapi sampai tahap ni aku rasakan baik aku cerita sbb ada sesetengah org yg beranggapan aku ni tak tahan diujilah.. Tak kuat semangatla.. Manjala.. Cepat mengalah & yg sewaktu dengannye..

Waktu mula2 aku diberitahu bahawa aku telah berjaya untuk mengisi kekosongan jawatan sebagai Bioprocess Engineer (dgr mcm gah je kan) aku rs inilah peluang aku untuk bljr berdikari, timba ilmu sebyk mungkin, kutip pengalaman, & ‘apply’kan segala knowledge yg aku bljr dulu.. Kesimpulannye mmg giler semangatla..

Pada minggu pertama aku bekerja mmg rasa sgt payah untuk menyesuaikan diri.. Nak familiar ngan dokumen lg, nak bljr wat surat, report, tender & mcm2 lg, nak bljr cara nak berurusan dgn org lg.. Tp bg aku ok je (walaupun selalu jugak aku mengeluh) sbb itulah pengalaman berguna yg mmg nak dikutip pun... Waktu mula2 aku masuk kerja dulu hanya ada 3 pekerja MELAYU.. semua boleh dikatakan baru diterima bekerja di situ..

Kitorg ada 2 org bos, sorg bos besar & sorg lg bos kecik.. Bos besar ni org i**** & bos kecik sorg lg ni bos c***.. Bos kecik ni mmg baik.. Dia layan aku equally.. Bila aku tanya dia akan terangkan satu persatu.. Aku suka bekerja dgn bos kecik ni.. Ok, skrg bukan itu masalahanye.. Mslhnye bila arahan keluar dr bos yg besar ni.. Masuk week 2, kitorg selalu kene marah.. Tak perlulah aku nak describe satu2 di sini mcm mana.. Tp cukup aku katakan kdg2 atas sebab yg tidak munasabah.. Common la, apa ingat kitorg ni bodoh sangat ke? Apa ingat bayi keluar dr rahim ibu tu boleh terus berjalan ke? It’s a learning process ok.. Needs time to learn.. Apatah lagi org yg fresh graduate mcm saya ni.. If you can guide us well then the result will be great..

Perkara paling worst yg pernah berlaku apabila kitorg ada mengutarakan pendapat kitorg berkenaan dengan projek baru..(Pendapat tu pn hasil perbincangan dgn bos kecik kitorg sbnrnye so, baik buruknye sudah dikaji).. Selepas kitorg cerita pasal idea ni, bos besar telah menengking kami di hadapan staff yg lain.. Mungkin dia rasa tercabar.. Aku pon x tahu.. Tapi, perlukah kami dimarahi sedemikian rupa? Tak boleh ke nak berbicara dengan sopan santun? Ok, that’s it.. Itulah kemuncaknye bila mana aku terus membuat keputusan untuk berhenti kerja.. Aku tak boleh bekerja dgn org yg mmg lgsg tak mahu memberi peluang & tak mahu menerima pendapat org lain.. What’s the purpose, right? Kalau mcm tu baik keje sorg2, tak payah nak hire org lain..



Sekadar gambar hiasan ok...



Yang peliknye dia boleh pulak memberi layanan yg sangat baik pada pekerja yg sama races dgn dia.. Ooo, baru aku faham mungkin dia ni tak suka dgn org Melayu.. Kitorg yg org Melayu ni siap diarahkan untuk membuat report aktiviti harian.. HARIAN ok!!! Atas alasan dia tak percayakan kitorg.. Wah2, ini mmg sudah melebih la kan.. Walhal aku berusaha utk memperbaiki kelemahan aku & berusaha untuk memberikan yg terbaik but apa yg aku dapat ttp sama... Nak tau apa yg kitorg buat??? Jeng3...



Kalau ikutkan perasaan, mau je nak wat mcm ni.. muahaha..



Atau pun mcm ni.. Tapi aku masih waras lg ok.. Istighfar bebanyak..

Kitorg (aku & sorg lg kawan aku) secara kebetulan tlh resign pada hari yg sama.. Terdiam bos aku tu.. hahaha~ Baru2 ni, rakan aku yg sorg lg pon berhenti jugak atas sebab yg sama.. and surprisingly, dia ade bgtau aku yg bos ade ckp ng dia, bos mmg sengaja nak marah2 kami berdua sbb dia xnak kitorg kerja kat situ.. Aku mmg xpaham sampai skrg, kalau dr awal lg xsuka kitorg, kenapa dia terima kitorg bekerja kat situ.. So skrg mmg tidak ada lagi pekerja Melayu di sana..Aku sebenarnye masih tak berapa nak terima yg isu perkauman ni masih kuat lagi.. Sepatutnye semua boleh bekerjasama untuk membangunkan syarikat.. Tapi lain pulak jadinye..

Sekarang aku tlh menerima semula title sebagai ‘penganggur’... sebagai mengisi masa lapangku, aku akan pergi mengajar tuisyen setiap hujung minggu & weekdays pula, aku byk menolong ibuku menjahit manik2.. Walaupun tidaklah se’GAH’ mana perkara yg aku lakukan skrg, tapi aku bersyukur.. At least aku dpt bantu pelajar2 ni.. Dan yg paling penting, KEBERKATAN...

Aku tak tahulah kan kalau org lain rasa perkara yg aku alami ni mende biasa.. Tapi bg aku, aku dah cuba sehabis baik.. Mungkin ada yg akan kata, itulah dugaan bila kita melangkah ke alam pekerjaan.. Ok, aku terima tu semua.. Bukannye aku tak pernah kene marah tapi bila aku selalu kene marah atas sebab yg tidak munasabah & bila nak menyuarakan pendapat pn xmo terima, baik aku blah!!! Aku rase, aku xleh maju kalau bekerja dgn org yg mcm ni.. Kepada sesiapa yg boleh bertahan sila apply keje ni.. Nak tgk anda boleh tahan atau pun tidak.. Jadi, inilah sebabnye.......

Kepada boss2 di luar sana, anda seharusnya menghargai pekerja anda, tanpa mereka anda tidak akan maju.. Anda akan dihormati jika anda tahu menghormati pekerja anda.. Sekian, wassalam..
Category: 10 comments

10 comments:

Nur Adibah said...

Ak setuju ngan ko. Bos sepatutnya menghormati pekerjanya. Kes ak ln plak. Bos yg same bangsa tp menghina bangsa sendiri sbb die kata ak ni Melayu yg Memalukan Melayu. What's the point?Lps tu, bole nk condemn2 keje cikgu (sbb ms ni die da tau ak lg berminat nk keje teaching). Die kate keje cikgu adlh pekerjaan yg paling byk dpt dosa. Damn!Tak sedar ke yg die tu wat keje pastu x semayang, salam lelaki, solek tebal2..tu x berdosa ke?Jwb2...Mmg ak memberontak giler waktu tu. Skang ni ak enjoy..Happy je...Seronok pn ade..

Najla Shuhud said...

Sampai hati dia ckp keje ckg adlh pekerjaan yg paling byk dosa.. Bodoh ke apa tu? Dia ingat kejayaan yg dia dpt skrg ni dgn ilmu yg dtg dgn sendirinye ke? Itulah org yg paling x pernah nak bersyukur & berterima kasih sbnrnye.. Bengong!

Wee®AĆ© said...

alhamdulillah, at least dh dpt keluar dari tmpt tu kan. kwn wee pun ade gak yg kena mcm la ni. plg obvious ialah bab gaji, org2 melayu basic 2K je, tapi org2 cina dia bagi basic 2.5K.. tak aci kan? racist gler. um, takyah la keje dgn org mcm tu, kita wat kejepun jd xikhlas. huhu

Najla Shuhud said...

Betul tu wee.. Kalau nak ckp psl gaji lg la.. Gaji La bukannye sampai 2K.. Ade chinese yg ganti tmpt La, dia leh bg 2K!! Siot je kan.. Mmg racist.. Walhal budak tu freshgrad gak..

Nur Adibah said...

Iye La..Die ckp mcm tu sbb kalu watnye bdk yg kt ajar tu x paham ape yg kite ajo, kite berdosa kat bdk tu n mak bapak die skali. Ntah ape2 je. Die mmg x ingat jasa seorang guru yg pernah mengajar die dulu. Die x penah sek kot. Tros je jd manager.

Ir A.Aziz said...

@ Najla menakutkan aku sampai aku x jadi kerja at tempat tuh. Dapat offer okay. Sekadar FYI. :p

razi said...

hahaha. lama aku xsinggah

Najla Shuhud said...

Aziz: Aku sekadar bercerita je & describe env. keje kat situ.. Tapi mmg bagus pon ko x terima offer tu.. Sakit jiwa weh.. huhu~

Razi: Weh, apa citer ko sekarang? Aku dah lama x on9 so xtau perkembangan ko.. huhu~

ting tang ting tang alexander said...

aku skrg jadi pengedar sparepart racing untuk motor. hehe. sirim ade kol aku tnya dah keje belom. cam bese la aku jwb belom. hahaha. anyway aku ngah tunggu surat dari genting plantation. hehe. aku waswas keje kt situ r...

Najla Shuhud said...

Wow jd bisness man tu.. Okla.. Denting Plantation? Sonokla sejuk.. hehe~