Terbaru

~Salam uols~

Lama jugak tak update blog.. Kekangan masa telah membataskan aku utk berbuat demikian.. (Ceh ayat tak boleh blah)...

Sebelum tu nak wish Happy Deepavali to all indian readers.. Ada ke? Buat2 ada udah la ye.. huhu..

Apa yg seronoknye, aku cuti hari ni.. yeay!! barula dpt rehat... Kepada member2 yg belum tau.. Rasanye mmg ramai yg tak tahu lg ni.. Aku sudah bekerja.. Tapi baru sebulan.. Kerja sebagai quality controller.. Alhamdulillah.. Masa interview hari tu mmg mcm tak sangka diorg suruh aku kerja esoknya.. huhu..

Apa yg boleh dirumuskan kerja aku dalam masa sebulan ni, mmg dah agak byk pengalaman yg dirasa.. Tempat aku bekerja ni sbnrnye kilang makanan sejuk beku.. So, faham-faham jela.. Kilang mesti mau ada GMP & HACCP.. Ini semua mmg aku dh belajar masa kursus kt Sirim dulu.. So byk benefit dia kat situ.. Walaupun kerja skrg mmg tak de kene mengena sgt dgn apa yg aku bljr degree dulu tp ade jugakla sangkut pautnye sikit.. Cthnye pasal microb, GMP requirement dia and then ttg waste mananegement..

Walaupun mcm tu, aku agak terkial-kial jugakla mula2.. Maklumla byk sangat benda nak kene catch up.. Procedure yg terlalu byk.. Al maklumla kilang makanan.. Sampaikan byk yg terlupa buat.. Tp skrg dh ok sikit.. Belajar melalui kesilapan.. Tak gitu??

Apa yg bestnye aku masih boleh merasa pakai lab coat.. hehe.. Kalau masuk kilang, qc kene pakai lab coat.. Aku pun tak tau kenapa.. Mungkin nak membezakan dgn pekerja lain kot.. Sampaikan org bukan panggil aku qc tp panggil aku doktor.. hahaha!

Aku nak memanjatkan kesyukuran pada Allah swt.. Akhirnya doa aku dimakbulkan juga.. Aku mmg nak sangat bekerja dekat dgn rumah & jauh dr bandar.. Walaupun kerja ni tak hebat mana tp at least aku dapat kutip pengalaman.. Aku tak perlu bersesak2 nak pergi kerja.. itu yg penting.. dan aku jugak dapat duduk dekat dgn mak & ayah aku.. hehe.. Kalau stress2 keje ada mak ayah yg boleh comfort aku.. Maklumla semua tempat kerja ada dugaan masing2.. Betul tak?

Satu lagi, bila aku kerja dekat dgn rumah, aku masih boleh mengajar tuisyen... Sebenarnye aku mmg sayang nak tinggalkan kerja ni.. Alhamdulillah, masih lg dipanggil utk mengajar pada hujung minggu & kdg2 waktu malam.. So, bila ada job mengajar, total sy bekerja 7 hari seminggu.. Tapi aku tak kisah, sebab bila mengajar & tengok muka student2 ni, aku rasa seronok & dpt rasa satu ketenangan & kepuasan.. Hilang segala penat.. ayah aku pun ckp, kalau ada job mengajar, grab je.. Tp kadang2 aku terpaksa tolak bila tak sempat prepare, especially subjek add math..

Job satu lg yg masih aku buat ialah menjahit manik.. Yg ini sbnrnye dh tak kencang mana dah.. Tp still ade request dr customer mak aku.. So kenela jahit.. Ini pun salah satu terapi jugak ni.. Sambil2 rehat kat umah boleh menjahit.. Tp siapnye lambatla kan.. hahaha..

Semoga Allah permudahkan segala urusan aku.. Aku pun takkan la selamanya nak kerja ni kan.. Mungkin aku akan sambung bljr or cr kerja yg lebih baik.. Sape tahu kan?? Walaupun kita punya plan sendiri, tapi Allah dah plankan yg terbaik untuk hamba2Nya.. So, kita mohonla apa yg terbaik ok..
Category: 7 comments

7 comments:

Nur Adibah said...

Waaahh. Ini 3 in 1 job ni. Mmg masyuuukkk!kihkih. Kmpl duit na. Bln 11 kita jumpe. Can't wait!

azian azman said...

wahhhh!congratzz!yan masih lagi mengganggur..menunggu dan masih menunggu..:)

NajLa ShuHuD said...

Dibut, 3 in 1 job pun tak sesedap keje GSTT.. But kita mesti mau bersyukur right??

NajLa ShuHuD said...

Yan, Sabar, usaha, doa & tawakal.. Itu je yg akak buat selama ni.. Akak pun kira menganggur 2thn.. huhu.. Takpe, jgn risau.. Rezeki Yan ada la tu.. Keep on trying k.. Jgn berputus harap..

Nur Adibah said...

Owwhh La. Xpe2. Take it slowly. Setiap org tu ln2 rezekinya. Ak plan nk mengajo tuisyen la thn dpn. Nk tmbh pendapatan. Gjai yg ade ni pn da mcm x ckp je. Byr hutang je, da nk abis gaji. huhu.

Nur Adibah said...

Owwhh La. Xpe2. Take it slowly. Setiap org tu ln2 rezekinya. Ak plan nk mengajo tuisyen la thn dpn. Nk tmbh pendapatan. Gjai yg ade ni pn da mcm x ckp je. Byr hutang je, da nk abis gaji. huhu.

NajLa ShuHuD said...

Mmg Dibut.. Kalau nak harapkan gaji keje ni mmg tak cukup.. Sbb tu kene cr side income lain.. Itulah kehidupan.. Semoga Allah meredhai usaha kita..