Satisfaction II

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah hari ni dh masuk puasa yg ke-19.. Sekejap je rase kan? Tup2 dah nak tinggalkan bulan Ramadhan.. Sedih rasenye.. Tp tetap bersyukur sbb kita dpt berpuasa utk tahun ni.. Oklah, byk benda utk dikongsikan ni sbnrnye.. Memandangkan Ramadhan pun bakal berakhir & Syawal pulak nak tiba, aku agak busy menyiapkan baju raya org.. Cewah.. hehe..

Baju yg aku siapkan ni tak semua baju raya.. Ada yg hantar saje2 nak try & ada jugak utk baju ke sekolah.. Aku ni bukanlah penjahit manik yg professional.. Tak pernah pergi kelas menjahit manik.. Aku cuma survey design kat internet utk dptkan ilham & terus jahit dgn menggunakan keadah cuba jaya.. (Wah, dh mcm bljr matematik pulak).. Ada jugak ilham tu dtg masa aku dok sibuk cari manik kat kedai.. Ade jugak secara tiba2.. Hasilnya, Korg boleh tgk & tatapla puas2 gambar di bawah.. Wallah...

Ingat tak dlm post lepas ada 1 baju mak aku yg tak siap2 tu? Inilah dia.. istimewa untuk ibuku.. Ini ilham sendiri tau.. Takde yg lebih bermakna berbanding senyuman seorang ibu bila melihat hasil sulaman manik ni.. Sangat happy bila mak puas hati sgt2.. ^_^

Ini pulak baju adik aku yg kecik sekali.. Merayu suruh aku jahitkan.. Utk tidak mengecewakan dia, aku buat yg simple but nice.. Sesuaila utk budak2 kan.. Tangan baju ni bercekak sbnrnye..

Baju ni baju cousin aku.. Just letak batu & taburkan manik..

Yang 3 helai ni pulak baju member.. Aku jahit kat depan baju je sbb tangan dia dihait getah so takleh nak letak manik.. Mesti korg tak perasan manik tu kan? Sbnrnye aku jahit dr bawah sampaila ke bhg dada.. Nak glamour katanye.. Baju2 ni bercorak bunga yg tak berapa nak jelas, so agak susah nak design..

Baju yg sangat comel ni plak baju wife cousin aku.. Baju ni kain cotton polkadot.. Aku rase mungkin raya tahun ni ramai yg pakai polkadot.. Hurm, aku jahitkan warna bunga ikut warna polkadot tu.. Sweet sgt warna dia.. Jatuh cinta terus walaupun aku sbnrnye tak minat polkadot..

Satu lg baju sweet.. Yg ini baju blouse aku sendiri.. Asalnye baju ni sangat plain & putih pulak tu.. Saje nak tambahkan seri, so aku apply manik 3D terus.. Secara tak langsung, baju ni boleh di’match’kan dgn tudung cream or pink..

Ops, maaf baju tak bergosok.. Kedut seribu.. haha.. Aku akan gosok time nak pakai jer..

Ok, yg last ni pulak baju cikgu-cikgu... Baju grey ni kain dia sangat lembut & lembik.. Ala2 kain shifon gitu.. sangat menguji kesabaran aku nak menjahitnye.. huhu~ Mula2 jahitkan bunga dia dulu.. Lepas tu baru jahitkan segala perincian ikut kreativiti anda.. So, walah.. Bila dah siap, tiba2 aku terfikir.. Nak ke cikgu tu pakai.. Macam dh terover plak aku jahit.. hahaha~

Apa nama bunga ni pun aku tak tahu.. haha

Susun-susun..

Oren plain ni pulak baju anak kepada cikgu.. Nak manik tabor je katanye.. So inilah hasilnye..

Last but not least baju cikgu aku.. Baru je siap semalam.. hehe.. Baju ni pun plain.. Cikgu tu nak tebal, so aku buatkanla mcm ni.. Supaya tak nampak kosong sgt, aku jahitkan bunga guna labuci motif daun.. Then taburkan manik di sekelilingnya..

Ini border dia supaya senang nak penuhkan manik tabur nanti..

Ni pandangan sisi dan depan..

Amacam, puas??? Setakat ni dulu ye.. Sebenanrnye ada lg koleksi lain tp sayangnya aku terlupa nak ambik gambar.. Dah bagi bajunye baru teringat.. Baju tu ada 5 pasang & semua jubah..

Category: 8 comments

8 comments:

Nur Adibah said...

Weh, aku suke giler yg baju polkadot tu. Sgt sweet. Mmg tgh trend baju tu skang. Ko amik berapa hengget upah?

Nurlina binti Yusof said...

la, cantikla. nnt kalu nk tempah blh?

NajLa ShuHuD said...

Dibut: Tula, bila dh siap tu mmg jd sgt sweet.. Upah? Berapa ko nak? haha..

Lina: Boleh sgt.. Bila2 nak tempah ckp je.. Nanti La buat..

Nur Adibah said...

Mane ak tau?Average harge bepe?

IrAziz said...

Bapak rajen ko wat bnda2 halus nih. Respect2.

NajLa ShuHuD said...

Dibut: Harga ikut harga & jenis manik.. Kalau byk jenis makin mahallah jadinye.. Tp yg polkadot tu <60.. huhu

NajLa ShuHuD said...

Aziz: Takdela rajin mane.. Bila takde keje, inila jadinye.. huhu

Mimi Baharudin said...

La...cantiknya manik2 ni.....nak tempah bleh??? btol2 seni ikut tangan mak tukang jahit...... :)