Air mata

Salam semua.. Pagi2 bila aku sampai ofis xde org.. Jadi, aku pon merajinkanlah diri menulis blog sblm mula kerja.. Curi tulang ke aku ni? Hmm... Sejak aku tulis blog pasal aku homesick & menangis dlm kereta hari tu, ramai pulak yg ejek & perli2 aku.. huhu.. Tp aku x kisah pon.. Kadang2 aku tergelak, klaka ke aku nangis dlm kereta.. Mesti org ingat mcm cerite drama kan? haha! Sbnrnye, time tu fikiran aku mmg serabut & emosi plak tgh x brape nak stable.. Ye la, memandangkan aku pon br je masuk bekerja & tgh dlm proses menyesuaikan diri, ditambah pulak dgn mcm2 dugaan.. Mmg sgt menguji kesabaran aku..


Kenapa kita menangis ye? Ade korg perasan tak berapa lama korg x menangis? Menangis tu bagus sbnrnye sbb air mata yg keluar tu dpt membersihkan mata.. Tp jgnla selalu sgt menangis meratapi sesuatu sampai nk jadi macam Kassim Selamat.. Alahai Abg Kassim.. Bob Lokman pon leh ketawa sampai kluar air mata bila tgk lawak Pak Kassim dlm Raja Lawak.. Ha, yg ni pulak lain ceritanye..






Kite besenye menangis bila beremosi.. Emosi tu kebanyakannye emosi sedih.. Tak kisahla samada disebabkan kematian atau kehilangan org yg kite sgt sygi, sbb berpisah, sbb kene marah, kene pukul dan sebagainye.. Tp ade jugak org nangis sbb terlalu gembira, ade jugak nangis sbb terlampau sakit hati.. Mungkin sakit hati dengan kawan tp x dpt nak buat apa atau sakit hati dengan bos.. huhu~


Kalau cerita pasal menangis ni, pompuan la yg menang sbb pompuan sgt senang mengeluarkan air mata berbanding lelaki.. Sbb pompuan beremosi & sensitif.. Tp kenapa lelaki ssh nak menangis??? Aku rase sbb diorg ni ego.. hehe (Jgn marah wahai kaum adam) Itu pendapat aku je.. X macho la kan kalau lelaki nangis.. Bila lelaki cepat nangis ni, mesti org akan kata diorg ni lembik.. Bg aku, kalau nak nangis, nangis je watpe nak tahan2.. Kalau ade yg jenis sensitif pon mesti nangis nyorok2.. Nangis dlm toilet ke.. hihi~ Aku rs org laki ni akan tunjuk diorg nangis kalau diorg betul2 and sgt2 sedih..


Jadi, menangis adalah salah satu cara untuk kita tunjukkan emosi kita.. Sbb tu lelaki akan rs serba salah bila pompuan nangis.. Ye ke? Kebanyakannye.. Tp yg pompuan pulak, jgnla gunakan air mata sbg senjata ok.. Pompuan pon kene tunjuk gak yg kita ni macho & tabah menghadapi ujian Allah.. Tp bila kita dpt menangis kerana Allah, alangkah baiknye kan.. Jadilah insan yang menginsafi akan kebesaran Allah..


Kesimpulannye, jgnla menangis sampai keluar air mata darah ok.. Kemungkinan korg sakit mata.. hehe~

Category: 1 comments

1 comments:

bellaisabel said...

la...agree with you..yup proses menyesuaikan diri dalam environment baru mmg agak sukar..saya faham sb sy pun mc awk...kdg2 bnde ni sme buat kita rase sensitif....org mungkin tak rase ape yg kita rase sb mrk bkn kita...so bnyk2kn sabar k...saya yakin...awak akan dpt sesuikan diri nanti....take care tau...